Ktoś na grupie Facebook Giulia zaczął sprzedawać zamiennik ramienia ze stali nierdzewnej. Jest na Facebook Marketplace i eBay: ramię siłownika wastegate Alfa Romeo Giulia Stelvio wszystkie roczniki 2.0T | eBay
Wystarczyło, że poruszyłem osłonę termiczną na tyle, że mogę włożyć tam palce i śrubokręt. Użyłem innego klucza/grzechotki/gniazda do każdej z nakrętek/śrub. Krótka, składana grzechotka jest naprawdę potrzebna, aby poluzować tylną śrubę.Czy zdjęcie osłony termicznej jest dość łatwe, czy ktoś wie?
Nie jestem zbyt mechaniczny, ale nie mam ochoty wydawać $$ na nową turbosprężarkę.
Problem polega na tym, że uniwersalne ramiona nie mają otworu na sprężynę napinacza ramienia siłownika zaworu upustowego, co może powodować pewne problemy, jeśli nie zostanie zainstalowana. ECU Giulii wydaje się być bardzo wrażliwy na zmiany w ruchu ramienia i najprawdopodobniej wywoła kod, jeśli sprężyna nie zostanie zainstalowana.Pomysł "wybierania", wydaje mi się lepszym sposobem dla użytkownika końcowego, aby wziąć pod uwagę wszelkie tolerancje produkcyjne i "zakresy" oprogramowania, na które ECU może być wrażliwy = CEL.
Mam nadzieję, że jasno wyrażam swoje myśli
Coś w tym stylu - na mniejszą skalę - bliżej tego przedziału cenowego.
LINK: https://www.summitracing.com/parts/...BhA7EiwAmJKRrDSGPAigzDRMTDRfHe2UlZI23LjoeY5Q8sCqEa5k-8peJ9h9d0p-3RoCdf0QAvD_BwE
View attachment 163317
Zgadzam się z tobą, żeby było prosto - dlatego myślę na głos - to nie jest nauka o rakietachNie widzę, żeby regulacja była warta czegokolwiek. Jeśli od początku ma odpowiednią długość, nie wymaga regulacji, a kiedy końce zużyją się na tyle, że długość będzie problemem, będzie grzechotać i tak czy inaczej będzie wymagać wymiany.
Po prostu zachowaj prostotę
Ramiona siłowników wydają się wydłużać w otworach montażowych z czasem i powodować hałas do tego stopnia, że potrzebna jest nowa turbosprężarka, aby je wymienić, gdy ramię jest poza specyfikacją i wyzwala kod błędu. Wraz z wiekiem Giulii 2.0T problem ten wystąpi ostatecznie. Zatem popyt jest.Uwielbiam to, jak magicznie wzrosła cena o 20 dolarów od tego posta. Musi być popyt.
Niestety, nie ma. Niektórzy próbowali znaleźć podobne części od producenta turbosprężarki, ale bezskutecznie. AR będzie chciał, żebyś wymienił całą turbosprężarkę i być może również ECU/PCM.Cześć, śledziłem ten wątek, rozumiem, dlaczego część uległaby deformacji z czasem i dlaczego należałoby ją z czasem wymienić, ale czy nie ma oficjalnej części zamiennej do tego pręta?
Smary mogą pomóc. Warto spróbować, myślę.Dla tych, którzy nie mają problemu (wydłużone otwory) na swoim drążku siłownika turbosprężarki, dlaczego nie zainicjować harmonogramu konserwacji, aby zapobiec wystąpieniu problemu?
Czytaj dalej
Co do zasady, oto czego używam do suchego smarowania otworów na obu końcach ramienia siłownika.
20 $ CAŁKOWITA inwestycja dla obu
Mam nadzieję, że to pomoże -
OBA dostępne na AMAZON:
Dupont Non-Stick Dry Film Lubricant (dobry do 500 F / 260 C)
Aim A Squirt Long Reach Extension Tube
View attachment 163536
View attachment 163535
Czy mógłbyś zamieścić zdjęcia używanego ramienia zaworu upustowego, które nabyłeś, w porównaniu do starego ramienia? Otwory w używanym ramieniu są prawdopodobnie również zużyte; dlatego nawet nie zawracam sobie głowy używanymi częściami turbosprężarki do tego silnika.Biorąc pod uwagę, że po wymianie ramienia siłownika na "świeże" nadal otrzymywałem P0299, muszę się zastanowić, czy inne problemy, takie jak nieszczelność zaworu upustowego, są rzeczywistą przyczyną tego błędu. Jeśli tak, być może wymiana turbosprężarki jest nieunikniona i to tłumaczy, dlaczego Alfa nie sprzedaje ramienia jako osobnej części.
Nawet nie w tym przypadku, ponieważ zdaję sobie również sprawę, że inne części turbosprężarki ulegną awarii i planuję wymienić całą jednostkę, jeśli zajdzie taka potrzeba. Wydaje się jednak, że nasze turbosprężarki mają po prostu zużyte uszkodzenia połączeń, podczas gdy sama turbosprężarka jest nadal dobra.Robi się trochę ciepło w pokoju, gdy ludzie wydają 170 $ + wysyłka za ramię siłownika z rynku wtórnego (jako ubezpieczenie), tylko po to, by dowiedzieć się/przeczytać, że może to nie być ważna metoda ubezpieczenia naprawy/wyłączenia kodu P0299 (jeśli kiedykolwiek go doświadczą).
Będziemy musieli poczekać, aż członkowie forum doświadczający P0299 zgłoszą się i przedstawią raport z zakupu/instalacji tego ramienia siłownika z rynku wtórnego oraz co się stanie później.
To samo dotyczy modelu Buick 2.0T z lat 2022-2023, który wykorzystuje podobny układ turbodoładowania Honey Well jak Giulia. Jednak GM zapewnia zestaw naprawczy, który zawiera nowe cięgno, moduł zaworu upustowego i osprzęt, aby naprawić problemy z grzechotaniem zaworu upustowego turbosprężarki Buick bez większego dramatu.Ten problem nie dotyczy tylko Alfy, mój brat ma F150 z grzechotaniem w układzie cięgnowym (Ford TSB), wymienili cięgna na nowy projekt i grzechotanie zniknęło. Dowód pokaże czas, ponieważ stare cięgna miały 5 lat, kiedy również wydłużyły się przy otworach montażowych...wygląda na to, że to tanie stopy metali. Ostatnio czytałem, że BMW ma ten sam problem. Prawdopodobnie ta sama firma jest dostawcą tego ramienia zaworu upustowego. Czy możesz powiedzieć "Made in China"??😂😂
Plany są już w toku.Być może, gdy Jason @Alfissimo wróci z Europy, poprosi swoich zaprzyjaźnionych inżynierów o pracę nad ramieniem zastępczym. . .lub innym rozwiązaniem.
Kilka osób w grupach na Facebooku stwierdziło, że to pomogło kodowi wrócić z nowym ramieniem ze stali nierdzewnej.Czy ktoś miał szczęście z rozwiązaniem tego kodu?
Dzięki za trop; mój siłownik dotarł wczoraj. Wydaje się solidny.Ktoś w grupie Facebook Giulia zaczął sprzedawać stalowe ramię zastępcze. Jest na Facebook Marketplace i eBay: ramię siłownika wastegate Alfa Romeo Giulia Stelvio wszystkie lata 2.0T | eBay
View attachment 163271
View attachment 163272
View attachment 163273
Czy próbowaliście zmierzyć swoje 🤷♂️Czy macie wymiary ramienia siłownika wastegate?
Mam CNC w domu i zamierzam stworzyć część zamienną do mojego samochodu.
Dziękuję!
Teraz nie pamiętam szczegółów, ale o ile pamiętam, końce sprężyny wchodzą w otwór; jeden w długim ramieniu, a drugi w krótkim ramieniu, które jest stałą częścią turbosprężarki. Otwory są małe i praktycznie niemożliwe do znalezienia na dotyk, więc myślę, że po prostu drapałem się luźnym końcem sprężyny, aż wpadł do otworu.@lockem
Próbowałem właśnie wymienić ramię siłownika w moim Stelvio i wszystko było w porządku, z wyjątkiem tego, że nie mogę ponownie zainstalować sprężyny. Wspomniałeś w swoim poście, że sprężynę trudno było zamontować i zdemontować - jak ponownie zainstalowałeś koniec, który mocuje się do turbosprężarki? Koniec, który pasuje do otworu w ramieniu siłownika, jest w porządku, ale nie mogę znaleźć otworu w turbosprężarce, do którego mógłbym włożyć drugi koniec sprężyny (zakładam, że drugi koniec sprężyny nie powinien być na stałe przymocowany do turbosprężarki i go urwałem...). To naprawdę ciasna przestrzeń, więc trudno zobaczyć, co się tam dzieje. Z góry dziękuję.
To niefortunne. Dlaczego mieliby to robić? Przynajmniej nie dostałem żadnego kodu po majstrowaniu przy ramieniu siłownika.Dla kodu nie można go usunąć, chyba że wyślesz mi ECU do zresetowania.
Nie pamiętam teraz szczegółów, ale o ile pamiętam, sprężyna kończy się w każdym otworze; jeden w długim ramieniu, a drugi w krótkim ramieniu, które jest stałą częścią turbosprężarki. Otwory są małe i praktycznie niemożliwe do znalezienia na wyczucie, więc myślę, że po prostu drapałem luźnym końcem sprężyny, aż wpadła do otworu.
Dzięki za odpowiedź. To przydatne potwierdzenie tego, co zakładałem. Nie mogłem wyczuć drugiego otworu w krótkim ramieniu, które jest stałą częścią turbosprężarki, ale spróbuję ponownie (niestety w międzyczasie upuściłem sprężynę do silnika 😩, więc muszę spróbować ją odzyskać lub dowiedzieć się, jak zdobyć inną sprężynę...).
To niefortunne. Dlaczego mieliby to robić? Przynajmniej nie dostałem żadnego kodu po majstrowaniu przy ramieniu siłownika.