Alfa Romeo Giulia Forum banner
61 - 80 of 154 Posts
Dla tych, którzy mogli nie widzieć na "europejskiej" stronie Giulii (http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-giulia/), ulepszyłem system dźwiękowy, uzyskując bardzo satysfakcjonujące rezultaty, bez zmiany głośników.
Chodzi o EQ i filtry, do których użyłem wzmacniaczy Audison i DSP - wszystko bez wyjmowania wbudowanego wzmacniacza lub innych nieodwracalnych zmian.
Użyty wzmacniacz to Audison AP8.9 bit dla wszystkich głośników z wyjątkiem subwoofera, gdzie używam Audison AP1D - oba mają ~500W z dużym zapasem.

Dźwięk przeszedł od bardzo wysokiego szczytu basów w okolicach 100 Hz i kruchej reprodukcji tonów wysokich do bardzo przyjemnego i zrównoważonego we wszystkich częstotliwościach.
Tak więc standardowe głośniki (nie mam nawet opcji HK) są w stanie dawać dobre rezultaty - potrzebują tylko odpowiedniego impulsu :)

Sprawdź pełny post ze szczegółami tutaj:
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-giulia/1128906-11-speaker-audio-upgrade.html#post16846290
To prawda. DSP potrafi robić niesamowite rzeczy. Pytanie brzmi, jak zaimplementować go w systemie. Ulepszenie, którego dokonałeś, nie zostało wykonane z ulepszonym systemem, prawda? Nie potrafię zwizualizować standardowego systemu. Zakładam, że działa na jednym wzmacniaczu i podłączyłeś ten wzmacniacz zasadniczo do przewodów głośnikowych?

Innym sposobem na osiągnięcie tego (choć nie w takim samym stopniu) jest wyrównanie źródła. W systemach domowych można to osiągnąć między innymi za pośrednictwem Roon. Jeśli Twój telefon jest źródłem muzyki, wiele z tego można manipulować. Mój Galaxy S8 ma EQ i coś, co nazywają "upscalerem"...a nawet ustawienie dźwięku wzmacniacza lampowego. Nie wiem, czy te ustawienia działają, gdy odtwarzasz Tidal lub Pandora przez samochód, gdy jest podłączony.

To najtańszy sposób na uzyskanie pomocy.

Istnieją 3 dobre opcje 10-calowe od JL Audio. Masz niecałe 14 cali prześwitu pod tylną półką w bagażniku. Szerokość jest ograniczona ze względu na krzywizny po bokach do około 25 cali.

1. C210LG-TW1 Dobrze pasuje pod półkę, wypełniając cały obszar. 22x11,75x7,3 Wystaje tylko niecały cal za półkę. Dobrze wygląda z dwoma dużymi subwooferami JL TW1. Najlepszy dla tych, którzy chcą dużo basu i słuchają głównie muzyki rap. Dwa TW1 powinny naprawdę wstrząsnąć małym samochodem, takim jak Giulia. Najdroższa opcja, ale wciąż znacznie tańsza niż niestandardowa skrzynia i będzie wyglądać prawie tak, jakby była stworzona dla Twojego samochodu. Bardzo zbliżony do niestandardowego dopasowania podczas siedzenia w samochodzie.
http://www.jlaudio.com/cs210lg-tw1-car-audio-power-wedge-subwoofer-systems-93316

2. CS110LG-TW1-2 Pojedynczy 10-calowy subwoofer w 15x11,75x5,5, więc wypełnia nieco ponad połowę przestrzeni. Dużo miejsca, aby umieścić prawie każdy wzmacniacz obok subwoofera. Najtańsza opcja również
http://www.jlaudio.com/cs110lg-tw1-4-car-audio-power-wedge-subwoofer-systems-93324

3. CS110TG=TW3 19x12,375 kształt klina z 4,1 cala na górze i 6,25 cala na dole. Używa lepszego subwoofera, który naprawdę dobrze pasuje do obszaru, schowany za siedzeniem. Można obrócić i klin pasuje tuż do siedzenia, używając jeszcze mniej miejsca w bagażniku, ale tracisz widok kierowcy po otwarciu bagażnika.
http://www.jlaudio.com/cs110tg-tw3-car-audio-powerwedge-subwoofer-systems-93302

Jeśli chodzi o wzmacniacze, istnieje mnóstwo opcji. Szukałbym takiego z automatycznym wykrywaniem, aby nie trzeba było szukać sygnału włączenia wzmacniacza. Wiele małych i bardzo wydajnych, czystych wzmacniaczy dostępnych jest dziś w rozsądnej cenie.

Niedawno wybrałem opcję 3 ze wzmacniaczem JL Audio 500/1, aby zmieścić się w bagażniku pod styropianem po stronie kierowcy. Zostanie zainstalowany w poniedziałek, więc dam znać, jak brzmi i pasuje. Powinienem był zrobić zdjęcia 3 opcji dzisiaj, kiedy umieściłem je w samochodzie, ale nie myślałem o tym. Umieściliśmy każdy z nich w samochodzie. Opcja 1 wyglądała fajnie, ale naprawdę myślałem, że będzie za dużo basu dla mnie. Słucham głównie klasycznego rocka, współczesnej muzyki, metalu i jazzu. Niewiele rapu i wolałbym czystszy, mocniejszy bas z TW3 niż więcej mocy z dwóch TW1. Ale to tylko osobiste preferencje.

Wypróbowałem kilka subwooferów z portem, ale żaden z 10-calowych nie pasował dobrze. Mają dokładnie 14 cali wysokości i nie wsunęłyby się pod półkę. Subwoofery z portem mają głośniejszy dźwięk, bardziej dudniący bas i naprawdę uderzają w określone częstotliwości. Zazwyczaj są głośniejsze niż obudowy zamknięte, które mają mocniejszy i czystszy bas, ale nie tak potężny dźwięk. Wolę obudowy zamknięte, ale większość sprzedawców będzie Cię popychać w kierunku obudów z portem dla głośniejszego dźwięku.
Zamierzam podążać za Twoim przykładem, ale jestem ciekaw opcji 1. Chciałbym, aby subwoofer był wyjmowany, a Ty powiedziałeś, że dobrze wypełnia przestrzeń. Myślisz, że łatwo by się go wyjmowało w razie potrzeby? Nie potrzebuję dużo, więc może ten sam, który wybrałeś, by zadziałał.

Chciałem również wiedzieć o regulacji głośności, którą umieściłeś z przodu. Ile pracy kosztowało przeciągnięcie tej linii tam?

Dzięki!

Zgadza się. DSP potrafi robić niesamowite rzeczy. Pytanie brzmi, jak zaimplementować to w systemie. Ulepszenie, którego dokonałeś, nie zostało wykonane z ulepszonym systemem, prawda? Nie mogę sobie wyobrazić standardowego systemu. Zakładam, że działa on na jednym wzmacniaczu i podłączyłeś ten wzmacniacz zasadniczo z przewodów głośnikowych?

Innym sposobem na osiągnięcie tego (choć nie w takim samym stopniu) jest wyrównanie źródła. W systemach domowych można to osiągnąć między innymi za pomocą Roon. Jeśli Twój telefon jest źródłem muzyki, wiele z tego można manipulować. Mój Galaxy S8 ma korektor i coś, co nazywają "upscalerem"... a nawet ustawienie dźwięku wzmacniacza lampowego. Nie wiem, czy te ustawienia działają, gdy odtwarzasz Tidal lub Pandora przez swój samochód, gdy jest podłączony.

To najtańszy sposób na uzyskanie pomocy.
Szczegóły znajdują się w poście, do którego linkowałem, ale tak - jest to zaimplementowane przy użyciu wyjść głośnikowych ze wzmacniacza fabrycznego, używając wejść wysokiego poziomu na wzmacniaczach Audison, a następnie do głośników.
Powodem jest to, że fabryczny wzmacniacz ma obwody ochronne, które komunikują się z systemem informacyjno-rozrywkowym samochodu (za pomocą CANBUS) i raportują o możliwych problemach z przeciążeniem zasilania, połączeniami głośników, bezpiecznikami itp.
Gdyby ktoś miał połączyć się ze źródłem, sygnał ten musiałby być symulowany, aby "oszukać" samochód, aby myślał, że nadal działa fabryczny wzmacniacz.
Nawet podłączenie wzmacniacza Audison do wejść wysokiego poziomu wymagało zestawu rezystorów, aby symulować impedancję głośników dla fabrycznego wzmacniacza, w przeciwnym razie w systemie informacyjno-rozrywkowym wyświetlany był błąd - nic poważnego, ale nadal funkcjonalne.

EQ na źródle nie jest idealne, ponieważ poszczególne głośniki zachowują się bardzo różnie. Tylko subwoofer ma wyraźny garb przy 100 Hz, podczas gdy przednie/tylne głośniki niskotonowe mają go w znacznie mniejszym stopniu.
Audison ma funkcję de-EQ, która wyrównuje sygnał po stronie informacyjno-rozrywkowej/źródła, ale problemem wydają się być fabryczne ustawienia EQ po stronie wzmacniacza.

Korekcja akustyki w samochodzie to nauka sama w sobie, moim następnym krokiem jest dostrojenie całego systemu za pomocą systemu Audison Bit Tune, który zawiera 6 mikrofonów wokół samochodu, sprzęt kalibracyjny o wartości +10000 USD i około 10 godzin pracy certyfikowanego technika.

Ale oczywiście, mniej złożone rozwiązania mogą być właśnie tym, czego potrzebują inni ludzie :)
Dla mnie chodziło o potwierdzenie, że głośniki (i akustyka samochodu w mniejszym stopniu) nie są wadliwe - i znalezienie rozwiązania, które można odwrócić.

Kevin, bardzo łatwo jest usunąć dwa przewody, czerwony i czarny klips, a następnie subwoofer wysuwa się. Będziesz potrzebować sposobu na wyrównanie basów w miarę zwiększania głośności, początkowo używałem audiocontrol LC2i i działał niesamowicie dobrze. Accubass jest absolutnie niesamowity i rozbije Twój samochód. Mam zdjęcia z instalacji w poprzednich postach, zobaczysz, że wzmacniacz jest ukryty, a subwoofer można wyjąć w mniej niż 10 sekund. Zamontowałem LC2i w komorze akumulatora nad akumulatorem.

mikkelsj
Czy rezystory zadziałały, aby oszukać jednostkę centralną, a jeśli tak, to jakiego rozmiaru użyłeś? Audiocontrol zalecił zainstalowanie rezystora 37-50 omów 5-10 W na głośnik w poprzek +/- za fabrycznym wzmacniaczem i przed procesorem. Mogę tego spróbować, ponieważ kontrolka ostrzegawcza głośnika jest trochę denerwująca, mimo że wszystko działa normalnie.

mikkelsj

Czy rezystory zadziałały, aby oszukać jednostkę centralną i jeśli tak, to jakiego rozmiaru użyłeś? Audiocontrol zaleciło zainstalowanie rezystora 37-50 omów 5-10 W na głośnik w poprzek +/- za fabrycznym wzmacniaczem i przed procesorem. Mogę tego spróbować, ponieważ kontrolka ostrzegawcza głośnika jest trochę irytująca, mimo że wszystko działa normalnie.
To wszystko jest w poście na Alfaowner.com :)

Ale są to (według technika) rezystory 2 omy, 35 W. Nie mam informacji o marce ani modelu.
Oznacza to, że czujniki parkowania i inne ostrzeżenia pochodzą teraz z systemu informacyjno-rozrywkowego, a nie z małego głośnika pod deską rozdzielczą.

Właściwie to podoba mi się ostrzeżenia dochodzące z małego głośnika, ponieważ wcześniej były zbyt głośne i wyciszały radio, co było denerwujące. To jak dotąd najlepsza korzyść z włączonej lampki ostrzegawczej głośnika.
Szkoda, że nie ma takiej opcji w systemie informacyjno-rozrywkowym. Wolałbym również, aby ostrzeżenia nie dochodziły przez wszystkie głośniki i nie wyciszały radia.

Kevin, to bardzo łatwe do usunięcia dwa przewody, czerwony i czarny klips, a następnie sub wychodzi od razu. Będziesz potrzebował sposobu na wyrównanie basów w miarę wzrostu głośności, początkowo użyłem audiocontrol LC2i i działało to niesamowicie dobrze. Accubass jest absolutnie niesamowity i rozbuja Twój samochód. Mam zdjęcia z instalacji w poprzednich postach, zobaczysz, że wzmacniacz jest ukryty, a sub można wyjąć w mniej niż 10 sekund. Zamontowałem LC2i w komorze akumulatora nad akumulatorem.
Myślałem, że wzmacniacz, który kupiłeś, ma wbudowaną zwrotnicę dolnoprzepustową i wejście głośnikowe. To nieprawda? To by to uprościło.

Tak, wzmacniacz ma wbudowaną zwrotnicę i może być używany bez LC2i, ale warto go mieć dla accubass, aby wzmocnić bas w miarę zwiększania głośności. Zawsze możesz spróbować bez niego i zobaczyć, jak brzmi. Jeśli bas jest dla Ciebie świetny przy wszystkich głośnościach, jesteś w dobrej sytuacji. Jeśli bas brzmi świetnie przy niskich głośnościach, ale zmniejsza się wraz ze wzrostem głośności, będziesz go potrzebować, aby dostosować się do fabrycznego wzmacniacza/jednostki centralnej, który zmniejsza bas do głośników w miarę zwiększania głośności. Obejrzyj te filmy, a wyjaśnią, o czym mówię.

Jestem bardzo zainteresowany TYLKO wymianą subwoofera na tylnej półce i dodaniem wzmacniacza (do subwoofera).
Proszę zamieszczać informacje, gdy je znajdziecie.
Dzięki,

Fabryczny HK Sub wychodzi naprawdę łatwo.

Opuść tylne siedzenie, jest 5 nitów wciskanych, wypchnij je, zdejmij plastikowy panel, a następnie odkręć elementy mocujące z łbem Torx, które trzymają półkę, i pociągnij do góry i do przodu na półce.

Sub jest przykręcony od góry, a przewody do niego idące są po stronie skierowanej do tylnej szyby. Fioletowy i fioletowy i czarny.

Więcej rano. Prawdopodobnie wyciągnę sub do wentylacji i zainstaluję 12" i mały wzmacniacz klasy D. Łatwo.

1) To fioletowy i fioletowo-czarny przewód z tyłu.

2) - Przecięcie go uruchamia ostrzeżenie o głośniku. To do bani.

Plan jest teraz taki, aby zainstalować subwoofera za pomocą rezystora na zaciskach, aby zasymulować głośnik i użyć konwertera wysokiego-niskiego poziomu. Lub po prostu podłączyć do subwoofera, gdy jeszcze działa i przejść bezpośrednio do wejścia wysokiego poziomu.

Attachments

No i masz. Głośnik 6 omów. Papierowy stożek z plisowanym papierowym zawieszeniem, tak tani jak to tylko możliwe. Absolutny brak podatności, śmieci.

Rezystor 6 omów 25W nadchodzi. Nie widzę powodu, dla którego miałoby być potrzebne więcej.

Attachments

61 - 80 of 154 Posts