Alfa Romeo Giulia Forum banner

Problemy z przekaźnikiem rozrusznika Alfa Romeo Giulia - jakieś filmy / instrukcje dotyczące ich wymiany?

30K views 28 replies 15 participants last post by  FantasyTrip  
#1 ·
Mam 2018, który zgasł po automatycznym wyłączeniu na skrzyżowaniu. Udało mi się go uruchomić po 10 minutach i wciąż miałem starą, oryginalną baterię, o której myślałem, że była przyczyną - rzeczywiście, następnego ranka próbował się uruchomić i zrobił typową słabą próbę, jaką robi rozładowany akumulator. Więc bateria została wymieniona, ale znowu dostałem losowe wyłączenie, znowu NA ŚRODKU SKRZYŻOWANIA. Więc teraz nie jeżdżę, chyba że muszę, i z automatycznym start/stop wyłączonym ręcznie.

Czy ktoś ma przewodnik / zdjęcia i numery części przekaźnika rozrusznika oraz stronę, z której zamawiają? Wydaje się, że nie mogę znaleźć tych informacji, grzebiąc w wątkach na ten bardzo niebezpieczny problem. Dzięki!

#2 ·
Numer części #6106094AA

#3 ·
Przede wszystkim po prostu wyłącz start/stop.
Numer części #6106094AA
Robiłem to. To, co mnie zaniepokoiło po raz pierwszy, to fakt, że wczoraj po raz pierwszy nie uruchomił się początkowo z pozycji zaparkowanej. Musiałem poczekać, aż się wyłączy, a następnie go uruchomić.

Dzięki za info!

#11 ·
To najnowszy numer części lub, o ile dealerzy Alfy mają na stanie nasz przekaźnik 30 A. 06106094AA. U większości dealerów jest to część w cenie detalicznej 35–50 USD.

Zamówiłem 5 przekaźników w cenie 14,62 USD za sztukę z Wheelfleet.com + (20 USD wysyłki), ale na dzień dzisiejszy są niedostępne.

Oto kilka innych przekaźników 30 A, które zostały wymienione na tym forum jako akceptowalne zamienniki.
Przekaźniki te wydają się być typowym przekaźnikiem 30 A. Czy niektóre są lepsze od innych?

AR6034 NAPA Echlin zamiennik 22 $

484304 to zamiennik GM 10,66 USD Amazon

RY465. Numer części Standard Motor, 10,81 USD Rock Auto

Korzystając z tabeli odniesień krzyżowych, aby sprawdzić, kto jeszcze produkuje przekaźnik, czteropinowy przekaźnik 30 A podobny do numeru części Alfy 01060944AA, pojawił się ten numer części przekaźnika…

Toyota 9008087026. Większość przekaźników Toyoty jest produkowana przez firmę Denso. Niektóre są produkowane w Tennessee, a niektóre w Japonii.
Istnieje wiele 4-pinowych przekaźników Toyoty 30 A wymienionych w różnych tabelach odniesień krzyżowych, a niektóre z nich są dość fantazyjne i drogie „przekaźniki magnetyczne”, których cena wynosi 90 dolarów.

Czy ktoś z doświadczeniem w elektryce może dowiedzieć się, jakie są najlepsze przekaźniki 30 A?
Zaufałbym części OEM Toyoty wyprodukowanej przez firmę Denso w Japonii.

#12 ·
To najnowszy numer części lub, o ile dealerzy Alfy mają na stanie dla naszego przekaźnika 30 amperowego. 06106094AA. U większości dealerów jest to część w cenie 35-50 dolarów.

Zamówiłem 5 przekaźników w cenie 14,62 USD za sztukę z Wheelfleet.com + (20 USD wysyłki), ale na dzień dzisiejszy są one niedostępne.

Oto kilka innych przekaźników 30-amperowych, które zostały wymienione na tym forum jako akceptowalne zamienniki.
Przekaźniki te wydają się być typowym przekaźnikiem 30-amperowym. Czy niektóre są lepsze od innych?

AR6034 Zamiennik NAPA Echlin 22 $

484304 to zamiennik GM 10,66 $ Amazon

RY465. Numer części Standard Motor Parts, 10,81 $ Rock Auto

Korzystając z tabeli odniesień krzyżowych, aby sprawdzić, kto jeszcze produkuje przekaźnik, czteropinowy przekaźnik 30-amperowy podobny do numeru części Alfa 01060944AA, pojawił się ten numer części przekaźnika…

Toyota 9008087026. Większość przekaźników Toyoty jest produkowana przez firmę Denso. Niektóre są produkowane w Tennessee, a niektóre w Japonii.
Istnieje wiele 4-pinowych przekaźników Toyota 30-amperowych wymienionych w różnych tabelach odniesień krzyżowych, a niektóre z nich są dość fantazyjne i drogie "przekaźniki magnetyczne", które kosztują 90 dolarów.

Czy ktoś z doświadczeniem w elektryce może dowiedzieć się, jakie są najlepsze przekaźniki 30-amperowe?
Zaufałbym części OEM Toyoty wyprodukowanej przez firmę Denso w Japonii.
Z moich badań wynika, że Denso to niestety tylko przekaźnik 20-amperowy.

#13 ·
To zabawne, bo wczoraj miałem test i tuning autocross, gdzie miałem mnóstwo przejazdów. Pod koniec dnia, próbując wrócić do domu, mój samochód nie chciał odpalić. Tylko kręcił bez przerwy. Uruchomiłem go po kilku próbach i wróciłem do domu. Na szczęście mam już zapasowe przekaźniki, więc wymienię je w tym tygodniu.

#14 ·
To zabawne, bo wczoraj miałem test i tuning autocross, gdzie miałem mnóstwo przejazdów. Pod koniec dnia, próbując wrócić do domu, mój samochód nie chciał odpalić. Po prostu kręcił non stop. Uruchomiłem go po kilku próbach i wróciłem do domu. Na szczęście mam już zapasowe przekaźniki, więc wymienię je w tym tygodniu.
Kiedy mój przekaźnik rozrusznika zawiódł, w ogóle nie było rozruchu, tylko światła na desce rozdzielczej i całkowita cisza.

#16 ·
Zgadzam się z Jodi. Miałem 2 awarie, najpierw samochód nie odpalał na rozruszniku i nie chciał zapalić - laweta do garażu i wymieniono 2 przekaźniki; po drugie samochód kręcił, ale nie chciał zapalić - wymieniłem przekaźnik rozrusznika, ale nadal nie chciał zapalić, aż mechanik AA wymienił kolejny przekaźnik (przekaźnik ASD?) i zapalił.
Na tym forum jest niedawny post, który mówi, które przekaźniki należy wymienić. Teraz po prostu raz w roku wymieniam wszystkie 5 przekaźników.
Steve

#19 ·
Ponadto, w moim przypadku zamiana dwóch przekaźników rozrusznika, do których można uzyskać dostęp w komorze silnika (po zdjęciu tej małej osłony), zadziałała i udało się go uruchomić. W pewnym momencie w ogóle nie chciał się uruchomić. (Zamówiłem nowe).
Która mała osłona? Muszę wymienić moje przekaźniki.

#20 ·
Mała osłona znajduje się pod prawym przednim nadkolem (po stronie pasażera w USA) za światłami. Potrzebujesz małych dłoni i podwójnych nadgarstków, aby dostać się do przekaźników. Zdejmuję koło i całą przednią osłonę nadkola, aby ułatwić dostęp (to uciążliwe z około 10 różnymi mocowaniami do usunięcia, ale znacznie to ułatwia).

#24 ·
Kupiłem cztery u mojego dealera z zamiarem wymiany ich bardzo szybko. Widziałem również kilka artykułów, które wyjaśniają, że powyższe zdjęcie ma niesławny przekaźnik rozrusznika na burcie przy silniku.
Szukałem również przekaźników, które kończą się na 94AA, ale widziałem wiele stron, na których są one zastępowane przez 93AA.
Kolejny sposób, w jaki Alfa trzyma swoich właścicieli w napięciu.

#25 ·
Dostałem kilka przekaźników 93AA z serwisu eBay, które mają być zamiennikiem dla 94AA. Były datowane na 2019 rok.

To były te, z którymi wszyscy mieliśmy problemy. Zatem najwyraźniej jest w obiegu stary zapas, który nigdy nie został użyty.

I podejrzewam, że ktoś musiał je wyprzedać i teraz stary przekaźnik jest nowym przekaźnikiem zastępczym, który prawdopodobnie nie jest lepszy niż w 2019 roku.

Jeśli ktoś dostanie "nowy" przekaźnik 93AA, proszę spojrzeć na datę na pudełku i dać nam znać, co znaleźliście na pudełku.

Kupiłem kilka (8) przekaźników 94AA 6 lub 8 miesięcy temu i wymieniłem wszystkie przednie (z wyjątkiem klaksonu) i przekaźnik klimatyzacji z tyłu. Mam kilka na zapas, ale nie były mi potrzebne.

Wheeler ma 06106094AA (06106094AA Electrica Relay) w cenie 19,29 $ za przekaźnik,
ale koszt wysyłki wynosi 20,00 $. Stąd je wziąłem, ale wtedy kosztowały 15,00 dolarów za sztukę.
@JeFizz wypróbował kilka przekaźników Panasonic... Uważam, że bez problemów.

#26 ·
Dostałem kilka przekaźników 93AA z eBay, które mają być zamiennikiem dla 94AA. Były datowane na 2019 rok.

To były te, z którymi wszyscy mieliśmy problemy. Zatem najwyraźniej jest w obiegu stary zapas, który nigdy nie został użyty.

I podejrzewam, że ktoś musiał je wyprzedać i teraz stary przekaźnik jest nowym przekaźnikiem zastępczym, który prawdopodobnie nie jest lepszy niż w 2019 roku.

Jeśli ktoś dostanie "nowy" przekaźnik 93AA, niech spojrzy na datę na pudełku i da nam znać, co znalazł na pudełku.

Kupiłem kilka (8) przekaźników 94AA 6 lub 8 miesięcy temu i wymieniłem wszystkie przednie (z wyjątkiem klaksonu) i przekaźnik klimatyzacji z tyłu. Mam kilka na zapas, ale nie były mi potrzebne.

Wheeler ma 06106094AA (06106094AA Electrica Relay) za 19,29 $ za przekaźnik,
ale jest opłata za wysyłkę w wysokości 20,00 $. Tutaj je kupiłem, ale wtedy kosztowały 15,00 dolarów za sztukę.
@JeFizz próbował kilku przekaźników Panasonic... Wierzę, że bez problemów.
O kurwa. Myślałem, że coś jest nie tak, mimo że widziałem na innych stronach, że 93AA jest zamiennikiem. Facet od części w moim salonie mówił, że to różnica między producentami i numery zawsze będą dostępne 🙄